Osviežujúci zákusok

Existuje veľa stránok, ktoré ponúkajú množstvo receptov, od hlavných jedál až po dezert či zákusok. Prečo teda takáto kategória na stránke obce ? Snáď aj preto, že je po nej dopyt. A snáď aj preto, že možno každý víkend zápasíte s problémom čo napiecť pre rodinu, aby to bolo rýchle, lacné a aby toho bolo veľa. Mám skúsenosť, že keď začnem hľadať recept na zákusok, tak sa tak “zahrabem”, že nakoniec je už večer a ja stále nemám nič upečené. Ak sa mi podarí vytvoriť niečo jednoduché a mimoriadne chutné čo ocenia hlavne iní, budem sa snažiť s Vami podeliť. Na začiatok prinášam jednoduchý recept na slávnostne vyzerajúci zákusok. Bohužiaľ nemám nafotený postup, pretože som  nerátala s tým, že ho budem uverejňovať. A ešte moja zlá vlastnosť. Väčšinou suroviny nevážim, ale toto zvládnete aj bez toho. Keďže je sezóna malín ponúkam niečo takéto :

Fotografia0256

POSTUP : Na plechu upečiete klasický kakaový korpus. Ten myslím zvládne každá gazdinka. Ak ste úplný začiatočníci tak si kliknite na odkaz a podľa toho receptu ho zvládnete. Po vychladnutí ho mierne kvapkáte kávou zmiešanou s rumom. Pokiaľ to chystáte pre deti, môžete použiť ovocný sirup.  Potom korpus potriete redším malinovým džemom. Mal by byť skôr kyslejší ako sladký. Napokon vyšľaháte tri práškové šľahačky, nie podľa návodu, ale použijete len 4 dcl mlieka, aby plnka krásne stuhla. Keď je šľahačka tuhá, trvá to cca 5 min zašľaháte do nej 250 g mäkkého tvarohu (nie hrudkový) a 1 kyslú smotanu (hustú). Nakoniec zašľaháte 3 balíčky vanilkového  cukru a práškový cukor podľa chuti. Odporúčam ju urobiť sladšiu, nakoľko  koláčik má byť sladko-kyslý. Nakoniec do nej už len ručne zamiešame asi tri hrste čerstvých malín. Zmes navrstvíme na korpus, nahrubo nastrúhame čokoládu a dáme chladiť. Nakrájame na úhľadné kocky a konzumujeme. Koláč nie je suchý je mokrejší, pretože naťahá aj vlhkosť z plnky. Prajem príjemné maškrtenie. Ešte jedna poznámka. Šľahačky, smotanu a tvaroh nakupujem v Lidli, uvádzam to preto, lebo iné značky, majú inú hmotnosť a kvalitu.